TERYTORIUM PANTER - INFO BAI
bai
info bai
katalog bai
gielda bai
Bai Andrzej Kurzawa
 
Wtorek, 23 października 2018
Wybierz miasto na mapie
TERYTORIUM PANTER
Data dodania: 2018-08-11 12:54:08
TERYTORIUM PANTER
TERYTORIUM PANTER TERYTORIUM PANTER
Źródło zdjęcia: ZOO WROCŁAW
„Terytorium Panter” to unikatowy na skalę Europy kompleks przeznaczony do hodowli zachowawczej dwóch zagrożonych gatunków dzikich kotów pochodzących z Azji – panter śnieżnych i panter mglistych.

Na całość dwóch środowisk składa się aż osiem części. Są to cztery siedliska, dostępne dla zwiedzających oraz cztery znajdujące się na zapleczu. Wszystkie zostały przygotowane zgodnie z potrzebami zwierząt.

Pantery mgliste mają do dyspozycji przestrzeń, która oddaje charakter dżungli Azji Południowo-Wschodniej. Obsadzona jest egzotycznymi drzewami i krzewami przestrzeń, gdzie pantery mogą wspinać się po konarach i linach. Pantery śnieżne zamieszkują „Himalaje”, gdzie dominują wykroty, skały i kamienie – elementy typowe w ich środowisku występowania, czyli na Wyżynie Tybetańskiej.

Dodatkowo, przy wybiegach znajduje się wiele elementów edukacyjnych, umieszczonych w chatach typowych dla regionów skąd pochodzą te zwierzęta.

Chata Południowo Azjatycka – jej kształt i forma, elementy użyte do budowy oraz ogólny charakter inspirowany był typowymi chatami znad jeziora Toba na Sumatrze. Dach pokryty strzechą o nieregularnym kształcie, ściany oraz wnętrze wykończone bambusem. Wystrój chaty stanowią narzędzia rolnicze i gospodarcze typowe dla tej społeczności. Przed chatą znajduje się też 3,5 metrowy totem modlitewny oraz kopie rzeźb grup etnicznych, występujących pod wspólną nazwą BATAKOWIE.

Chata Tybetańska to prosta i skromna chata typowa dla górskich wiosek himalajskich, wykonana z lokalnego budulca kamiennego zwieńczona spadzistym dachem opartym na belkach stropowych. Wnętrze zawiera skromne wyposażenie typowe dla wiosek tybetańskich. Na ścianach, we wnętrzu oraz na zewnątrz, znajdują się przykładowe ozdoby związane z religią buddyjską dominującą w tym regionie świata, jak flagi czy młynki modlitewne z mantrą modlitewną "Om mani padme hum". Kręcenie młynkiem jest rodzajem modlitwy w intencji stania się lepszym człowiekiem, wyzbycie się: dumy i egoizmu, zazdrości i żądzy rozrywki, przywiązania i egoistycznego pożądania, niewiedzy i uprzedzeń, skąpstwa i chciwości oraz gniewu i nienawiści. Młynki zostały wykonane z zachowaniem pierwotnych technik rękodzielniczych. W Tybecie mnisi buddyjscy wykonują swój młynek modlitewny, jako jeden z etapów utwierdzania swojej wiary.

I w tym przypadku w otoczeniu chaty znajdują się również narzędzia i przedmioty wykorzystywane w dawnych czasach przez lokalną społeczność.

Wrócimy jednak do panter...

CO POWINIENEŚ WIEDZIEĆ O PANTERZE MGLISTEJ?

Pantera mglista (Neofelis nebulosa) to niewielki kot, zamieszkujący Azję Południowo-Wschodnią –obszar o niezwykle bogatej bioróżnorodności . Niestety jest to również miejsce, gdzie odnotowuje się ogromne tempo utraty różnorodności biologicznej. Największym zagrożeniem jest masowy wyrąb lasów. Ich powierzchnia maleje o około 12 000 km² rocznie.
Pantera mglista to mierzący do 100 cm długości kot, o masie ciała dochodzącej do 23 kg i najdłuższych, górnych kłach, spośród wszystkich gatunków kotów – nawet 5 cm (w proporcji do czaszki). Krótkie i mocne kończyny wspomagają nisko położony środek ciężkości podczas skoków, a szerokie łapy z ostrymi pazurami umożliwiają wspinanie się po drzewach. Długi ogon, tylko nieco krótszy od długości ciała, pomaga utrzymać równowagę. Cętki na sierści pantery stanowią doskonały kamuflaż w gęstym lesie. Drapieżnik ten aktywny jest o świcie i zmierzchu, a żywi się małpami, dzikimi świniami, mundżakami, ptakami i wiewiórkami.

Wraz z rozwojem infrastruktury dżungla stała się łatwo dostępna dla kłusowników, którzy bez skrupułów rabują jej bogactwa. Łupy te są często warte więcej niż narkotyki, szlachetne kruszce czy broń. Nielegalny handel dzikimi zwierzętami jest jednym z najbardziej dochodowych biznesów na świecie. Pseudoleki w medycynie azjatyckiej cieszą się bardzo dużym wzięciem wśród lokalnej ludności, co powoduje dziesiątkowanie m.in. panter mglistych. Szacuje się, że zostało ich zaledwie 10 000 osobników. Niemal każda część ciała pantery stanowi dochodowy „towar”. I tak sproszkowana krew – wzmacnia wolę, pazury – służą jako amulety zapewniające męstwo, zęby – mają działać przeciw astmie i wściekliźnie, kości – leczą reumatyzm i ból głowy, a skóra – pomaga na choroby psychiczne. Przez naiwne wierzenia oraz praktyki, które nie mają żadnego poparcia naukowego, zwierzęta cierpią, a gatunki wymierają.
Poprzez wycinanie lasów kurczą się tereny występowania panter. Powstające plantacje palmy oleistej odbierają im schronienie i ograniczają bazę pokarmową.

Wszystko wskazuje, że pantery mgliste nie mają szans na przetrwanie w środowisku naturalnym. Hodowla zachowawcza jest więc ich jedyną szansą, a każda kolejna placówka prowadząca ją to kolejny krok do utrzymania przy życiu tego gatunku. Jest to o tyle istotne, że to rzadki gatunek w ogrodach zoologicznych. Na całym świecie w 83 zoo mieszka ich tylko 293, w Europie w 37 instytucjach znajdują się obecnie 84 osobniki. Teraz dołącza do nich Wrocław.
.

Wrocławskie pantery mgliste to:

1. Samica PIA, ur. 17.03.2014 r. z Parken Zoo Eskilstuna w Szwecji,
2. Samica LISA, ur. 17.03.2014 r. Parken Zoo Eskilstuna w Szwecji,
3. Samiec CHEN, ur. 03.03.2017 r. z Howletts Wild Natural Park w Anglii.

Ciekawostki o panterach mglistych

1. Zamieszkują głównie nizinne lasy tropikalne.
2. Większość czasu spędzają na drzewach.
3. Są gatunkiem najbliżej spokrewnionym z panterą śnieżną.
4. Długość ich ciała waha się od 1,2 do 1,8 metrów z ogonem.
5. Samce są większe i osiągają masę ciała około 23 kg, podczas gdy samice 16 kg.
6. Nazwa gatunku jest związana z umaszczeniem panter. Plamy przypominają kształtem chmury.
7. Zachowanie społeczne panter mglistych nadal pozostaje zagadką.
8. Otwierają szczęki szerzej niż jakiekolwiek inne koty.
9. Zęby pantery mglistej są tak samo długie jak zęby tygrysa (5 cm), który jest kilka razy większy.
10. Są jednymi z najlepszych wspinaczy w całej rodzinie kotów.
11. Okres ciąży pantery mglistej trwa od 85 do 93 dni.
12. Młode osiągają niezależność w wieku około 10 miesięcy
13. W Chinach nazywana jest panterą miętową, gdyż jej plamki przypominają liście mięty.
14. Są świetnymi pływakami.

CO POWINIENEŚ WIEDZIEĆ O PANTERZE ŚNIEŻNEJ?

Pantera śnieżna (Panthera uncia) nazywana też irbisem, to gatunek średniego kota zamieszkującego stoki Himalajów do wysokości nawet 5.000 m n.p.m., a także Wyżynę Tybetańską oraz góry Azji Środkowej ciągnące się aż do południowej Syberii ( Hindukusz, Karakorum, Pamir, Tienszan, Ałtaj, Sajany). Dorosły osobnik osiąga maksymalnie 120 cm długości ciała, 100 cm długości ogona i 50 kg masy ciała. Prowadzi samotniczy tryb życia polując o świcie i zmierzchu. Na dietę pantery śnieżnej składa się głównie mięso piżmowców, bażantów i markurów śruborogich, uzupełnione dzikimi owocami.

Szerokie nozdrza ogrzewają powietrze. Szerokie łapy zapobiegają zapadaniu się w śniegu. Dłuższe tylne kończyny pozwalają skakać na odległość do 9metrów. Długi ogon pomaga utrzymać równowagę. Gęsta sierść zatrzymuje ciepło, a cętki stanowią kamuflaż.
Podstawowym zagrożeniem dla irbisów jest kłusownictwo, a także utrata siedlisk i zmniejszenie się bazy pokarmowej na skutek zajmowania coraz większych terenów przez człowieka. Szacuje się, że żyje ich zaledwie 5 000 osobników.

Wrocławskie pantery śnieżne to:

1. Samica NASTASJA, ur. 11.04.2016 r. przyjechała z angielskiego South Lake Safari zoo,
2. Samiec przyjedzie jesienią z niemieckiego zoo w Krefeld

Ciekawostki o panterach śnieżnych

1. W Chinach występuje 60% światowej populacji panter śnieżnych.
2. Sierść na brzuchu panter śnieżnych ma około 12 cm grubości.
3. Latem pantera śnieżna może wspiąć się na wysokość nawet 5000 m n.p.m. w poszukiwaniu chłodniejszych terenów.
4. Pantery śnieżne zamieszkują skały, grzbiety i załomy skalne, które są idealnym kamuflażem w czasie polowań.
5. Masa ich ciała zdaje się większa, ale to tylko 30-55 kg.
6. Długość ciała panter śnieżnych wynosi około 80-135 cm, a z ogonem niemal dwa razy więcej.
7. Samice panter śnieżnych są o 30% mniejsze od samców.
8. Pantery śnieżne są bardzo podobne do lampartów.
9. Pantery śnieżne są uważane za stworzenia skryte, żyjące samotnie przez większość czasu, poza sezonem godowym.
10. Najczęściej pożywieniem panter są dzikie gatunki owiec i kóz, jak markury, tary czy nahury,
11. Ciąża panter śnieżnych trwa od 3 do 3,5 miesiąca.
12. Przeciętna długość życia pantery śnieżnej waha się od 15 do18 lat.
13. Mają jasnozielone lub szare oczy, barwa ta jest nietypowa dla większości kotowatych.
14. Są zagrożone ze względu na nadmierne polowania dla trofeów myśliwskich i do produkcji pseudoleków popularnych w medycynie azjatyckiej.

ZOO WROCŁAW
Tagi: pantery śnieżne, mgliste, zoo Wrocław, terytorium
go to top